In 1974 zorgde dienstplicht er voor dat ik bij het Korps Mariniers terecht kwam. Na de dienstplicht tekende ik nog eens voor 4 jaar bij en kwam terecht bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Ik heb daar vervolgens 27 jaar met bijzonder veel plezier gewerkt. Vooral in de 6 jaren voor mijn burn-out heb ik, als manager van het orkest, genoten en kunnen "vlammen" door de Marinierskapel de hele wereld over te "slepen". Optredens in Rusland, Amerika, Canada, Aruba, Curaçao, Frankrijk, Japan; het kon niet op! Tot ik in 1999 werd geveld door een burn-out.

Herstellend van die burn-out herinnerde ik me mijn bezoek aan Sequoia National Park in Californië het jaar daarvoor. Ik was als manager van het orkest, in San Luis Obispo voor de organisatie van een concert voor de World Association for Symphonic Bands and Ensembles. Op een vrije middag bezocht ik dit park met haar gigantische Sequoia bomen en hoorde daar het verhaal over het ontkiemen van de zaadjes van deze reuzen. De bast van de zaadjes is zo stevig dat alleen door brand de zaadjes kunnen ontkiemen. De link met mijn burn-out was snel gemaakt, immers, als het grootste levende organisme op aarde pas kon groeien na brand, dan kon ik dat zeker na mijn burn-out!

In 2000 ben ik dan ook gestart met de Post-hbo-opleiding Loopbaan- en Mobiliteitsadviseur bij Adriaan Hoogendijk. Achteraf gezien een cadeautje! Ik was namelijk zelf mijn eerste cliënt en moest mezelf eigenlijk binnenstebuiten keren en werd gedwongen mijzelf af te vragen: "Was ik wel een solist of ben ik eigenlijk een teamplayer?" De dingen die ik jarenlang deed, pasten die wel bij me?

Na de opleiding bij Hoogendijk werd ik hoofd van het Centrum voor Employability en Externe Bemiddeling voor de Koninklijke Marine in Den Haag. Intern volgde ik de opleiding voor Counselor/studiebegeleider. Ik mocht mensen begeleiden die op een keerpunt stonden in hun leven, militairen en burgerambtenaren die defensie wilden of moesten verlaten, maar ook vrijwillige mobiliteit, mensen die vastliepen in hun functie of zich afvroegen: "is dit het nu, wil ik dit echt".

In 2007 solliciteerde ik naar de functie van re-integratiebegeleider bij de nieuwe defensie-organisatie DienstenCentrum Re-integratie. Door Saxion Hogescholen werd ik opgeleid tot re-integratiebegeleider. Tot 2013 heb ik honderden mensen mogen begeleiden naar herstel en terugkeer naar hun eigen functie, of naar een andere baan, zowel binnen als buiten defensie.

Eind 2012 ben ik gestart met Sequoia Advies & Ontwikkeling. Waar de naam vandaan komt, kun je inmiddels wel raden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb